Maak een afspraak Blog Ontdek waarom wij
de slimste keuze zijn
Enkele referenties
Ontdek waarom wij de slimste keuze zijn
 • Eerlijk en transparant
 • Garantie op hoogste kwaliteit
 • Professionals in PUR
Bereken de prijs van je isolatie
ontdek al onze tips

Ontdek onze handige configurator ...

Bereken de prijs van je isolatie

In +10 jaar al meer dan 10.000 tevreden klanten

Enkele referenties

Cementgebonden chape (dekvloer)

Een cementgebonden chape of dekvloer verzekert een egaal oppervlak. Afhankelijk van de noodzaak of de situatie bestaat deze tussenlaag van zand en cement in verschillende types en diktes. Cementgebonden chape is de traditionele chape die bestaat uit een mengeling van cement en grof rivierzand.

Het wordt ter plaatse met water gemengd en naar de werkvloer gepompt. Cementgebonden chape heeft een minimale dikte van 5 cm bij een hechtende chape en 7 cm bij een zwevende chape.

Hechtende versus niet-hechtende cementgebonden chape

Bij niet-hechtende cementgebonden chape wordt voor het plaatsen van de chape een plastieken scheidingsfolie op een betonplaat gelegd om opstijgend vocht te voorkomen. Een niet-hechtende dekvloer maakt dus geen rechtstreeks contact met de draagvloer. Je kiest het best voor deze niet-hechtende cementgebonden chape als er risico is op opstijgend vocht of bij poreuze of scheurgevoelige ondergronden. Hechtend cementgebonden chape komt daarentegen rechtstreeks op de betonplaat of draagvloer terecht. Dat wil zeggen dat er geen scheidingslaag tussen de chape en de ondergrond nodig is. Soms is het echter raadzaam om een aanbrandlaag of -bevestiging te voorzien om een sterkere hechting te verzekeren.

Een cementgebonden chape of dekvloer verzekert een egaal oppervlak.

Zwevende versus hellende cementgebonden chape

Een zwevende dekvloer komt bovenop een isolatielaag te liggen die op een draagvloer of uitvullaag is aangebracht en verbetert op die manier de akoestische of thermische vloerisolatie. Dat betekent dat een zwevende cementgebonden dekvloer dus helpt om warmteverlies tegen te gaan en eventuele contactgeluiden te dempen. Een zwevende cementgebonden dekvloer kan bovendien verstevigd worden met netten en/of vezels. Hellende cementgebonden chape wordt in principe alleen maar gebruikt voor speciale toepassingen zoals platte daken.

Een groot voordeel van cementgebonden chape is bovendien dat het vochtbestendig is.

Hoe wordt cementgebonden chape geplaatst?

Een zwevende dekvloer wordt eerst voorzien van randisolatie en een bewapeningsnet dat een deel van de buigbelastingen zal opvangen. Het niveau en de plaats van de te bewerken oppervlakte wordt bepaald met een digitale waterpas. Om mogelijke poriën te dichten, wordt tenslotte de oppervlakte gepolierd. En om het droogproces te versnellen, kunnen eventuele additieven aan de cementgebonden chape worden toegevoegd zodat latere werken niet gehinderd worden.

 

Welke droogtijden zijn van toepassing?

Bij een traditionele cementgebonden chape dienen we tenminste 28 dagen te wachten met de afwerking van de vloertegels. Zeker bij de aanwezigheid van vloerverwarming gaat de pvc-folie een dampdichte folie vormen en ja, ook de ceramische vloertegel is dampdicht. Om schade in de vloerafwerking te voorkomen, zal al het aanwezige vocht volledig moeten verdampen.

Er zijn additieven die droogtijdversnellers worden genoemd die het proces kunnen versnellen. Deze zorgen dat het aanwezige aanmaakwater niet hoeft te verdampen, maar wel zal kristalliseren. Hierin zijn er 3 verschillende keuzes van droogtijdversnellers: 2-4 dagen, 8-10 dagen , en 14-16 dagen. Verbiest & Partner is bovenop je isolatiepartner ook het perfecte aanspreekpunt voor de bijhorende chape. Neem gerust contact op voor meer info en prijzen met betrekking tot een totaaloplossing voor jouw ondervloer.

Voordelen van cementgebonden chape

Een cementgebonden dekvloer kan gebruikt worden als vlakke ondergrond voor alle types vloerbekledingen zoals tegels, laminaat, parket… Bovendien kan het geplaatst worden als hellingslaag voor platte daken waarop de dakisolatie kan geplaatst worden. Een groot voordeel van cementgebonden chape is bovendien dat het vochtbestendig is.

T
014/62.00.16
chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer
chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer

Bereken handig en snel jouw vloerisolatie

chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer
 • Snelle reactie en goede opvolging. Perfecte uitvoering

  Juul Appels

 • Strakke planning werd gerespecteerd

  Geenen Dave

 • Was iedereen in de bouw maar zoals jullie ;) Merci hiervoor

  Mike Spaargaren

 • Zeer tevreden en alles proper achtergelaten. Aanrader

  Wendy Steenackers

 • Ervaring met Verbiest was een schot in de roos. TOP-bedrijf

  Ivo Kumpen

 • Wij verkozen Verbiest boven bedrijven dichterbij. Aanbeveling

  Chanet Wendy

 • Alles goed afgeplakt en netjes uitgevoerd.

  Martijn

chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer chape hechtende chape zwevende chape dekvloer cementgebonden dekvloer Alle realisaties

Eens vrijblijvend spreken?