Ontdek onze troeven
Ontdek onze troeven

Wat is de ideale chape voor uw gebouw?

De officiële benaming is dekvloer, maar in de volksmond is het eerder bekend als “chape”. Chape is een bouwonderdeel die bovenop de vloerisolatie komt en een basis vormt voor de vloerafwerking in natuursteen, parket, keramische tegels, enz. Deze chape kan cementgebonden zijn (traditionele chape) of op basis van gips (anhydriet vloeichape). Er zijn verschillende types:

 • Hechtende chape
 • Niet-hechtende chape
 • Zwevende chape

 

Meest voorkomende fouten bij het plaatsen van chape

Maar al te vaak wordt chape plaatsen beschouwd als eenvoudig bouwactiviteit dat met zand en cement een vaste ondergrond vormt voor de vloerafwerking. Maar de hedendaagse dekvloer/chape is meer dan een cementgebonden bedding die een effen ondergrond vormt! Mits wat kennis van zaken bent u zeker dat u een schadevrije vloer bekomt.

Te geringe dikte

Vroeger werd een chape slechts 5 à 6 cm dik geplaatst. Ventilatiesystemen, moderne badkamers, leidingen van airconditioning, vloerisolatie, enz. waren toen echter nog niet aan de orde. De hedendaagse vloeropbouw is voorzien van veel uitgebreidere bouwtechnieken en vergt een hogere vloeropbouw.

 

Hoe bepaalt u de ideale dikte van de vloeropbouw?

 • Kelder: vanaf 16 cm (met vloerisolatie),
 • Gelijkvloers: vanaf 20 cm
 • Verdiepingsvloeren: vanaf 18 cm (met vloerisolatie)

 

De opbouwhoogte van de vloer hangt steeds af van de hoeveelheid leidingen en kanalen die op de vloerconstructie aanwezig zijn.

De officiële benaming is dekvloer, maar in de volksmond is het eerder bekend als chape.

Uitzettingsvoegen

Uitzettingsvoegen worden in de chape vaak onvoldoende geplaatst en/of niet op de juiste plaats. Een voorafgaande keuze van de vloerafwerking en een gedetailleerd plaatsingsplan kunnen ervoor zorgen dat de uitzettingsvoegen op een esthetische wijze gepositioneerd kunnen worden.

 

Randstroken

Bij aanwezigheid van vloerisolatie kunnen te dunne randstroken de uitzetting van de chape beperken, zodat deze bol komt te staan. Aan de randen kunnen dan grote spanningen ontstaan die kunnen indrukken in de vloerisolatie en/of scheuren veroorzaken. Hierdoor verkrijgt men verzakkingen in de vloeren ter hoogte van de plinten.

Maar al te vaak wordt chape plaatsen beschouwd als eenvoudig bouwactiviteit dat met zand en cement een vaste ondergrond vormt voor de vloerafwerking.

Samenstelling

Te fijn zand (goedkoper) of te weinig cement gebruiken kan zware gevolgen hebben! In het geval van problemen kan de chape achteraf gecontroleerd worden door het WTCB. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen, vraag dus voldoende informatie aan de vakman.

 

Afwerking

Te snelle afwerking van de vloerafwerking. Bij traditionele cementgebonden chape dient men de juiste droogtijden te respecteren.

T
014/62.00.16
chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape
chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape

Bereken handig en snel jouw vloerisolatie

chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape
 • Vraag naar onze referenties in jou buurt

  Verbiest & Partner

 • Correcte afspraken en steeds top uitgevoerd.

  Interieurarchitect Rik Struyf

 • Erg tevreden, de afspraken werden goed nagekomen.

  Familie Aerts

 • Gespoten PUR al veel gezien maar deze is wel heel goed!

  Demico BVBA

 • Heel tevreden en proper uitgevoerd. Bedankt.

  Gust

 • Alles goed afgeplakt en netjes uitgevoerd.

  Martijn

 • Heel tevreden met de uitgevoerde werken.

  Karel

chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape Alle realisaties
ontdek alle tips
 • chape chape plaatsen zwevende chape vloerisolatie

  Vloerisolatie PUR

  Naadloos

  Onbeperkt in dikte

  Zeer vormvast

  Snelle uitvoering

  Fikse besparing

 • chape chape plaatsen zwevende chape vloerisolatie

  Dekvloeren (chape)

  Professionele begeleiding

  Verzorgde afwerking

  Hoogste vlakheidcategorie

 • chape chape plaatsen zwevende chape vloerisolatie

  Kruipkelderisolatie

  Voor bestaande woning

  Warme vloer = warme voeten

  Aangenamer woonklimaat

  Betere energieprestatie

 • chape chape plaatsen zwevende chape vloerisolatie

  PUR isolatie

  Beste isolatiewaarde

  Werkt levenslang

  Ongevoelig voor vocht

  Milieuvriendelijke PUR

Eens vrijblijvend spreken?