Vloerisolatie plaatsen zonder fouten!

Vloerisolatie plaatsen zonder fouten!

Welke plaatsingsfouten komen vaak voor bij vloerisolatie? Verbiest vertelt over de nood aan een juiste ondergrond, de opbouwhoogte en het verschil tussen thermische en akoestische vloerisolatie. Met deze aandachtspunten haal je het meeste uit jouw vloerisolatie.

Vloerisolatie plaatsen op juiste ondergrond

Een stabiele en stevige ondergrond is essentieel voor verschillende soorten vloerisolaties. Wanneer de ondergrond niet stabiel en stevig genoeg is, kunnen de vloeren verzakken en/of later barsten vertonen met ernstige gevolgschade. Zoals bij een woning is een goede fundering essentieel - dat is bij vloerisolatie juist hetzelfde. Vermijd volgende plaatsingsfouten bij vloerisolatie:

  • Plaats vloerisolatie niet op een houten vloerconstructie die teveel doorbuigt (of verend is)! Oplossing: Kies voor een flexibele vloerisolatie (bv. minerale wol) met daarop OSB-platen en een soepele vloerafwerking (parket, tapijt, …) (geen harde vloersoorten).
  • Plaats vloerisolatie niet op zand (ook geen vaste)! Oplossing: Graaf de grond voldoende diep uit en stort een gewapende betonplaat van ten minste 13 cm dikte. Dit is een goede fundering voor een stevige vloerconstructie.
  • Plaats vloerisolatie niet op steenpuin! Oplossing: Kies i.p.v. steenpuin voor een gewapende betonplaat. Qua investeringskost is deze wat duurder, maar je bespaart er vele kopzorgen mee.
  • Plaats niet eerst een akoestische vloerisolatie en daarna een thermische vloerisolatie erbovenop! Oplossing: Een thermische vloerisolatie dient als allereerste geplaatst te worden en daarbovenop kan een akoestische isolatie geplaatst worden.

Thermische en akoestische vloerisolatie plaatsen met één materiaal?

Thermische vloerisolatie houdt de koude buiten, akoestische vloerisolatie vermindert het effect van contactgeluiden. Beide isolatiematerialen hebben hun eigen, specifieke werking. Thermische vloerisolatie plaatsen en denken dat die ook voor akoestisch comfort zorgt (en omgekeerd), is dus een fout vertrekpunt. Wanneer je jouw woning dus zowel thermisch als akoestisch wilt isoleren, dan is het beter om twee isolatielagen te leggen: een uitvullaag over de leidingen die dienst doet als thermische vloerisolatie met daarop een isolatiemateriaal voor het akoestisch comfort

Voor het beste akoestische resultaat voorzie je ook op de gelijkvloerse verdieping een akoestische vloerisolatie. Contactgeluiden worden immers ook naar boven getransporteerd via de verticale wanden!

Vloerisolatie plaatsen? Houd rekening met de opbouwhoogte!

Wil je vloerisolatie plaatsen in jouw woning, dan moet je rekening houden met de opbouw ervan. Vloerisolatie plaatsen zorgt er immers voor dat de hoogte van jouw vloer pakket toeneemt. Wanneer je isolatieplaten gebruikt als vloerisolatie, dan moet je zelfs nog een bijkomende uitvulling plaatsen op de leidingen van jouw vloer en neemt de opbouwhoogte nog meer toe. 

Vloerisolatie in gespoten PUR, daarentegen, is een leiding uitvulling en thermische vloerisolatie in één. Denk dus aan de specifieke opbouw van vloerisolatie en kom niet voor de verrassing te staan dat jouw deur niet meer in de opening past!

Zonder problemen vloerisolatie in gespoten PUR plaatsen

Zelf vloerisolatie plaatsen verloopt soms al eens wat moeizamer. Met bovenstaande tips verhelp je al een paar veel voorkomende problemen, maar het blijft uiteraard beter om een expert in te schakelen als je vloerisolatie wilt plaatsen. Verbiest beschikt daarbij over de juiste knowhow en ervaring om zonder fouten vloerisolatie te plaatsen in jouw woning.

Een voorstel op maat? Vraag een gratis offerte op.
Offerte